[PREVIU] Honor 10, pengalaman jujur seorang Faiz

Oleh Faiz Zainal

‘Impression’ pertama masa Faiz pegang tentulah teruja dengan warna yang sangat menawan. Kilauan warna yang menaikkan kecantikannya.

Unit yang Faiz uji berwarna Glacier Gray walaupun luarannya nampak seakan warna biru cair tapi Faiz cadangkan anda pilih warna ‘Phantom Blue’ atau ‘Phantom Green’.

Benda pertama yang anda pasti tertanya-tanya pasti tentang kamera. Sepanjang menggunakan honor 10 ni, Faiz lebih tertarik dengan swafoto kamera dalam mode ‘potrait’.

Fungsinya seakan iPhone X. Bayangkan, harga yang murah dengan fungsi yang power.

Faiz sukakan mod ‘classic lighting’ dan ‘stage lighting’ selain turut tersedia tahap beauty yang mencantikkan muka tapi secara peribadi Faiz lebih suka untuk tidak mengaktifkan mod beauty.

Untuk kamera belakang, Faiz kurang gemar dengan teknologi AI untuk beberapa objek seperti objek tumbuhan dan objek yang terdedah dengan pengcahayaan.

Ini memandangkan gambar yang menggunakan AI menaikkan warna seterusnya menjadikan warnanya nampak tidak asli dan terlalu ‘over exposure’.

Gambar ketika mod AI diaktifkan
Gambar ketika mod AI ditutup

Faiz lebih gemar off kan mod AI pada kamera belakang.

Paling best, ‘face unlock’ 180darjah yang sangat memudahkan. Walaupun fon diletakkan jarak tepi sedikit dari depan muka, face unlock masih dapat membuka fon.

Ia bukanlah yang face unlock terpantas tapi Faiz sangat berpuas hati.

Dari segi reka bentuk badan, Faiz berpendapat anda ‘wajib’ pakai kasing kalau sayangkan fon kerana Honor 10 ni agak mudah tergelincir apabila memegangnya.

Tambahan lagi, bahagian belakang yang berbentuk lengkung atau curve di bahagian sisi seperti yang ada pada Samsung Note 5 membuatkan Honor 10 terasa nipis sedikit berbanding Honor 9 sebelum ni.

 

 

 

Classic Lighting
Stage Lighting

TheSkop

Portal Teknologi dan Gaya Hidup Paling Best di Malaysia

%d bloggers like this: