MyKad Baru Berteknologi Tinggi

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) hari ini mengeluarkan MyKad baharu yang mempunyai reka bentuk dan ciri-ciri keselamatan terkini.

Antara ciri terpenting MyKad ini ialah ia diperbuat daripada bahan polikarbonat dan menggunakan cip baru yang lebih berdaya tahan, selain mempunyai “ghost image” yang menggunakan teknologi turisan laser pada permukaan kad bagi mengelakkan pemalsuan.

Ketua Pengarah Datuk Jariah Mohd Said yang meninjau operasi di JPN Putrajaya berkata, setakat pukul 10 pagi tadi, 370 permohonan telah diproses dan 700 nombor giliran dikeluarkan kepada orang ramai.

Jariah berkata sebagai permulaan orang ramai boleh membuat MyKad baharu di JPN Putrajaya dan JPN Shah Alam, manakala di negeri lain akan dimulakan secara berperingkat mulai 15 Februari depan pada harga RM10.

“MyKad baharu mempunyai “ghost image” yang menggunakan teknologi turisan laser pada permukaan kad selain dilengkapi dengan perlindungan anti salin bagi mengelakkan pemalsuan berlaku,” katanya.

Beliau berkata pengeluaran MyKad baharu yang mengikuti piawaian antarabangsa, tidak mudah rosak dan ia dapat mengatasi masalah berkaitan kualiti dan ketahanan MyKad termasuk kualiti cip yang sering dibangkitkan akhir-akhir ini.

Selain itu, beliau yakin MyKad yang mempunyai ciri-ciri keselamatan tinggi itu juga dapat mengekang aktiviti pemalsuan.

Menurutnya, orang ramai digalak menukarkan kepada MyKad baharu itu tetapi ia bukan wajib.

Sumber: Bernama

TheSkop

Portal Teknologi dan Gaya Hidup Paling Best di Malaysia