Test Produk — HTC U Ultra, Kawan Baik Kain Pengelap

Kamera & Kesimpulan

Share Button

Kamera

HTC U Ultra memiliki kamera utama  12 MP dengan apertur F1.8. Pada bahagian autofokus, mekanisme laser dan pengesanan fasa digunakan. Tapi, ia terasa agak perlahan jika dibandingkan dengan OnePlus 2 sekalipun. Saya dapat rasakan ia bukan berpunca daripada perkakasan sebaliknya lebih kepada perisian kamera itu sendiri. Apabila skrin disentuh untuk membidik fokus, sistem mengambil beberapa detik untuk membari gerak balas terhadap input sentuhan itu.

Selain daripada gerak balas terhadap input yang perlahan, perisian kamera pada HTC U Ultra adalah lengkap. Anda menerima fungsi-fungsi seperti panorama, beautify, PRO, hyperlapse, dan gerak perlahan.


 

Kesimpulan

Secara dasar, HTC U Ultra adalah sebuah peranti yang berkuasa. Cuma dua perkara saja yang ingin diadu pada telefon ini. Penggunaan kaca bukanlah susuatu yang bijak kecuali anda adalah Corning Glassworks ataupun Bohemia Crystall Glass. Telefon kaca amat mudah kotor dan hanya membazirkan masa pengguna untuk membersihkannya secara kerap.

Jika anda seorang pengguna setia peranti Android, anda mungkin pernah memiliki sebuah telefon HTC. Mereka adalah antara pelopor ekosistem Android dengan HTC Nexus One & Desire mereka. HTC Sense memang tak perlu diperkenalkan lagi, antara muka yang sarat dengan fungsi-fungsi memudahkan pengguna.

Kemudian, mereka sangat terkenal dengan kualiti binaan tinggi. Dalam kategori audio HTC tidak kurang hebatnya, mereka ada Audio Beats & Boom Sound.

Entah mengapa prestasi mereka semakin merudum sejak kebelakangan ini lebih-labih lagi dengan kebangkitan pemain seperti Samsung dan juga jenama-jenama China yang lain. HTC seakan lemas didalam persaingan, dan dalam keadaan terdesak mereka hadir dengan HTC U Ultra yang sepatutnya menjadi pelampung kepada jenama itu untuk terus terapung adalam lautan peranti Android yang lain.

Pada harga RM 2,599, U Ultra perlu memperlengkapkan diri dengan semua justifikasi untuk mengiyakan pelekat harga setinggi itu pada badannya, itupun selepas menerima potongan harga RM400 beberapa hari lalu mungkin terasa goyah dengan kehadiran Samsung Galaxy S8. Bukanlah nak nyatakan HTC U Ultra adalah sebuah peranti yang teruk tetapi jika dibandingkan dengan pesaing 2017 yang lain, U Ultra nampak “kerdil”.

Siapakah yang akan membeli HTC U Ultra? Peminat tegar HTC yang membuat koleksi telefon ini saja mungkin. Pada USD 799, LG G6 dan Samsung Galaxy S8 nampaknya adalah pilihan yang lebih berbaloi. Tambahan pula, mereka kalis air! Ataupun OnePlus 3T kerana ia  memiliki bateri lebih besar dan kamera depan & belakang 16MP pada harga leebih murah.

Mungkin kali ini HTC tergelincir sedikit daripada landasan. Kami menuggu flagship HTC di hentian seterusnya.

Trackbacks

  1. […] papan utama, anda akan menemui cip Snapdragon 821 dan RAM 4BG. Baca pengalaman TheSkop memandu uji telefon ini untuk maklumat […]

  2. […] HTC setakat ini adalah HTC U Ultra. Telefon itu  menerima kritikan hebat daripada pengguna-pengguna seluruh dunia kerana tidak […]

Apa komen anda?