Pebble Kembali Ke Kickstarter Dengan Peranti Generasi Baharu

Share Button

Pebble terus meluncur menelusuri arus modenisasi. Selepas mencipta kemegahan menerusi jam tangan Pebble generasi pertama pada 2012, kini mereka sekali lagi pulang ke Kickstarter untuk menjaja 3 produk baharu mereka iaitu Pebble 2, Time 2 dan Pebble Core.

pebble 2

Pebble 2 adalah penyambung legasi jam tangan pintar pertama mereka. Buat pertama kalinya ia hadir dengan sensor pengesan nadi. Seperti biasa, ia mempunyai ciri-ciri kalis air sehingga 30 meter. Paparan e-paper padanya amat jelas dan terang walaupun berada dalam limpahan cahaya matahari. Menerusi perisian penjejak langkah dan pola tidur, ia merekodkan data berkaitan untuk naik ke komputer.

Mikrofon pada sebelah sisi digunakan untuk memberi arahan suara pada peranti. Baterinya boleh bertahan sehingga 7 hari. Sebanyak lima warna disediakan iaitu hitam, kelabu, hijau firus, merah, dan hijau muda. Harga pengenalan jam tangan ini adalah 99 dolar A.S (RM ~406) dan akan menjadi 129 dolar A.S  (RM ~529) selepas kempen Kickstarter tamat.

pebble time 2

Pebble Time 2  memiliki segala fungsi yang ada pada Pebble 2 kecuali pada paparannya. Pada skrinnya terdapat e-paper bewarna dan 53% lebih luas berbanding jam tangan generasi pertama. Satu bateri penuh dimaklumkan boleh menggerakkan peranti ini 10 hari lamanya. Ia hadir dalam tiga warna iaitu emas, hitam, dan perak. Ia dijual pada harga 169 dolar A.S (RM ~694) dan 229 dola A.S (RM ~640) apabila dikomersialkan kelak.

Pihak Pebble sungguh-sungguh mensasarkan jam tangan kali ini kepada golongan yang kerap bersukan. Bukan sahaja ia menyediakan sensor nadi, malah membangunkan satu perisian khas untuk memaksimumkan penggunaan jam tangan pintar itu semasa bersukan. Pebble Health sarat dengan ciri-ciri menarik yang boleh diterokai.

Penjadualan & Penetapan Matlamat (Adaptive Goal & Scheduling) memastikan sasaran yang pengguna tetapkan tercapai. Untuk tujuan itu, ia berintegrasi ke dalam kalendar digital pengguna untuk memberi peringatan sekiranya terdapat sesi sukan yang tertinggal. Jika ingin menganalisis prestasi kerja keras, perisian itu boleh enjana graf dan data-data berkaitan akan dipersembah dalam bentuk yang mudah difahami. Data seperti purata waktu bangun tidur langkahan seharian dan kalori terbakar dapat dipaparkan dengan mudah.

pebble core

Pebble Core adalah produk bukan jam tangan pintar pertama daripada syarikat itu. Peranti berbentuk kiub yang lebih kecil daripada tapak tangan itu mempunyai sambungan Bluetooth, 3G, Wi-Fi, serta sensor GPS. Ia serba boleh dan dijalankan oleh sistem operasi Android dan mampu bergerak sendiri tanpa perlu ditambat pada hos.

Apabila bersambung pada Internet melalui sambungan Wi-Fi mahupun 3G, ia boleh memainkan muzik daripada perkhidmatan strim seperti Sportify. Sambungan Bluetooth digunakan untuk bersambung pada jam tangan pPebble atau set fon kepala dengan fungsi Bluetooth. Sensor GPS mengesan dan merekod sesaran, lokasi dan boleh menghantar isyarakt kecemasan SOS apabila pemakai berada dalam situasi genting.

Baterinya menyediakan sehingga 9 jam waktu operasi bergantung pada gaya penggunaan. Ia dicas menggunakan kabel USB atau pun secara wayarles. Mikrofon juga disediakan untuk merakam idea penting semasa bersukan.

Dua varian disediakan khas untuk pengguna tertentu. Varian sukan adalah versi asas manakala varian hacker memberikan akses kepada SDK khas untuk digunakan pembangun membangunkan aplikasi tertentu. Harga pengenalan bagi kiub pintar ini adalah 69 dolar A.S (RM ~283) dan akan meningkat kepada 99 dolar A.S (RM ~406) selepas dipasarkan kelak.


[sumber][melalui]

Trackbacks

  1. […] ini Pebble kembali ke Kickstarter untuk mengumpul dana bagi melancarkan tiga model jam pintar baru mereka iaitu Pebble […]

Apa komen anda?