Suka kongsi ‘dari Group sebelah’ di Whatsapp, Retweet atau Share di Twitter/Facebook? Anda dalam bahaya

Share Button

Banyak yang telah diperkatakan mengenai Rang Undang-Undang Hasutan (Pindaan) yang dibentangkan di Parlimen minggu ini. Terdapat kebimbangan utama mengenai banyak peruntukan Rang Undang-Undang. Tetapi untuk pengguna internet, Rang Undang-undang jika diluluskan, akan menyekat kebebasan anda berada di dalam talian.

Rang Undang-undang akan memberi kuasa kepada Mahkamah Sesyen untuk memberi definis yang dikenali sebagai “perintah larangan” untuk penerbitan yang “mungkin” menyebabkan kecederaan tubuh badan atau kerosakan harta benda, “wujud” untuk menggalakkan perasaan benci, permusuhan atau kebencian antara kaum atau orang atau “wujud” untuk menggalakkan perasaan benci, permusuhan atau kebencian di antara orang atas dasar agama.

Tidak seperti banyak peruntukan lain dalam Rang Undang-Undang, ternyata Mahkamah Sesyen tidak mempunyai budi bicara dalam memberikan beberapa perintah itu. Walau bagaimanapun, had rendah dalam perundangan sebagai rang undang-undang menggunakan kata-kata seperti “mungkin” atau “wujud” mungkin menakutkan kita semua.

pengesan capjari HTC One M9 Plus

Untuk penerbitan menghasut melalui cara elektronik, perintah larangan menghendaki orang yang membuat atau menyebar penerbitan berbaur hasutan untuk memadam penerbitan tersebut. Jadi jika anda telah memuat naik status ke Facebook anda, perintah itu akan memerlukan anda untuk memadam pos tersebut. Bukan itu saja, apa yang lebih membimbangkan ialah orang yang membuat atau mengedar penerbitan juga akan dilarang daripada mengakses “mana-mana peranti elektronik”. Jadi, jika anda tweet sesuatu yang ‘dikatakan’ hasutan dan Mahkamah Sesyen mengeluarkan perintah larangan terhadap anda, anda akan dilarang menggunakan telefon pintar, tablet, desktop dan mana-mana peranti elektronik yang lain.

Kegagalan untuk mematuhi boleh mengakibatkan anda dikenakan denda sebanyak RM5,000, penjara tidak lebih daripada tiga tahun, atau kedua-duanya. Untuk kegagalan berterusan, penalti adalah RM3,000.00 sehari dan jika orang tersebut tidak membayarnya, dia boleh dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun.

Rang Undang-Undang Hasutan (Pindaan) juga kini menjadikan suatu kesalahan untuk ‘menyebarkan’ penerbitan menghasut. ‘Penyebaran’ tidak ditakrifkan dalam Rang Undang-Undang; makna biasa perkataan itu adalah untuk mengeluarkan semula, menyebarkan atau menyebarkan penerbitan. Bagi pengguna media sosial dan mereka yang menggunakan telefon pintar, ini bermakna bahawa seseorang boleh dikenakan jika dia berkongsi di Facebook atau Whatsapp atau ‘retweet’ penerbitan menghasut, walaupun dia bukan pembuat penerbitan tersebut.

Hukuman? Jika sabit kesalahan boleh mengakibatkan penjara sekurang-kurangnya 3 tahun atau maksimum 7 tahun. Bagi kesalahan dikategorikan sebagai “teruk” di bawah Seksyen 4(1A), ia akan membawa maksimum 20 tahun penjara.

Internet itu sudah pasti tiada hadnya. Namun-namun undang-undang juga beroperasi ‘online’ sebanyak mana yang mereka lakukan offiline. Meskipun terdapat cara lain untuk menjadikan pengguna media sosial lebih bertanggungjawab dan matang tetapi Rang Undang-undang ini melampaui batas tersebut. Kebebasan bersuara sentiasa berkembang maju secara online. Namun dengan pindaan yang dicadangkan, kebebasan itu kini di bawah ancaman yang teruk.

Oleh Syahredzan Johan, pengamal undang-undang

syahredan johan

 

Apa komen anda?