ZTE Cuba Skate, Mahu Tembus Malaysia

Share Button

Syarikat dari China, ZTE keluarkan telefon pintar baru iaitu Skate dengan harga semurah RM999. menggunakan Android 2.3 sebagai platform.

Skate bersaiz 4.3 inci tapi pemprosesnya sedikit perlahan iaitu hanya 800MHz. Bagaimanapun, ia lengkap GPU tambahan Adreno 200.

Mengambil inspirasi dari SKATEBOARD, SKATE nipis dan ringan dengan berat hanya 140g manakala ia memaparkan  skrin 4.3 inci yang besar untuk pengalaman melayari web yang optimum kepada pengguna. Di samping itu, SKATE juga menggabungkan kamera 5MP, penyambungan Bluetooth multimedia, keupayaan A-GPS, kompas perkakasan, dan G-sensor. I

SKATE menyokong GSM / GPRS / EDGE di 900/1800/1900MHz dan HSDPA / UMTS di 900/2100MHz, serta Akses Internet WiFi. Sistem operasi Android terbuka memastikan bahawa SKATE  boleh menjalankan pelbagai aplikasi, bukan sahaja penyesuaian keperluan mendalam operator, tetapi juga menyediakan “interface” mesra pengguna, dan ciri-ciri multimedia yang mudah dan berkuasa.

SKATE  dilancarkan selepas kejayaan ZTE Blade, yang telah menjadi produk utama syarikat ZTE selama tempoh 12 bulan yang lalu. Sejak pelancarannya, ZTE Blade telah mencecah lebih enam juta penghantaran di lebih daripada 50 buah negara di seluruh dunia.

“Kejayaan ZTE Blade dan kini permintaan antarabangsa untuk Skate-4.3 Inch telah memainkan peranan penting dalam ZTE mencapai kedudukan No. 4 di kalangan para pengeluar telefon bimbit di dunia.
Pasaran Malaysia adalah penting kepada kejayaan kami. Kami lihat satu peluang besar untuk membawa kualiti pada harga yang berpatutan dan ini telah menjadikan kami terkenal di seluruh dunia,” kata Presiden ZTE Corporation (M) Sdn Bhd Encik Zheng Bang.

“Sehingga Mac 2011, kadar penembusan telefon bimbit di Malaysia dianggarkan sebanyak 117. 635% daripada jumlah penduduk dianggarkan kira-kira 28.4 juta. Ini memberitahu kita bahawa ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi rakyat Malaysia untuk memiliki lebih daripada satu telefon bimbit, dan semakin ramai orang akan menaik taraf kepada telefon pintar kerana teknologi menjadi lebih canggih dan canggih ciri-ciri menjadi lebih mampu dimiliki. Berbanding dengan tahun 2000, apabila kadar penembusan adalah hanya 21.8%, bilangan pengguna telefon mudah alih di Malaysia telah berkembang dengan pesat. Kami percaya trend ini akan berterusan dan terdapat pasaran yang sedia untuk kami untuk meneroka, “katanya.

Langkah strategik ZTE untuk pasaran telefon pintar pada tahun 2011 telah membantu untuk mengembangkan bahagian pasarannya di kalangan para pengeluar telefon bimbit di seluruh dunia. Menurut laporan Q3 oleh ABI penyelidikan, IDC dan Analytics Strategi, ZTE telah menjadi pengeluar telefon bimbit yang keempat terbesar di dunia. Penghantaran telefon pintar ZTE di didunia telah melihat peningkatan sebanyak 33% pada asas tahun ke tahun dan ia adalah jelas bahawa transformasi terminal pintar telah membawa ZTE peluang yang belum pernah berlaku dalam pembangunan pepejal.

Skate kini boleh didapati di Malaysia pada harga runcit yang disyorkan RM999. Skate 4.3 sedia ada di Brazil, Sepanyol, Hong Kong, United Kingdom, Jerman Hungary dan Amerika Syarikat. Menjelang akhir tahun ini, skate akan melancarkan tambahan di negara-negara Eropah termasuk Perancis, Greece dan Serbia serta lain-lain di Asia Pasifik.

Apa komen anda?