Windows Mobile 7.5 Bakal Tiba, Integrasi Facebook Yang Ajaib

Share Button

Microsoft Malaysia mengumumkan pembebasan global OS Windows Mobile 7.5 dengan kod bernama “Mango”. Kemaskini platform Windows Mobile 7 yang telah dikeluarkan tahun lepas menyampaikan ciri-ciri inovatif seperti terbina fungsi sembang berkumpulan dan integrasi yang mendalam dengan laman rangkaian sosial seperti Facebook, Twitter dan LinkedIn.

Selain itu, ia kukuh dan mantap untuk disepadukan bersama Internet Explorer 9.

Windows Mobile 7.5 mempunyai ciri-ciri rangkaian sosial penting yang dibina ke dalam platform, membuatkan perkongsian detik-detik penting dan istimewa dengan orang tersayang dan rakan-rakan yang bercirikan intuitif dan mudah. Melalui ciri yang digelar ‘People’ yang unik, para pengguna kini boleh disambungkan kepada teman, keluarga dan orang tersayang dengan akses satu sentuhan untuk Windows Live, Facebook, Twitter dan LinkedIn. Satu lagi ciri inovatif dalam Windows 7.5 ialah Group, di mana pengguna boleh mengumpul kenalan kegemaran dan pin mereka ke skrin Start untuk mendapatkan update secara langsung, teks, e-mel dan IM dengan pantas tanpa perlu membuka apa-apa aplikasi lain. Facebook chat, Messenger, check-in, tag foto juga dibina ke dalam telefon bimbit Windows 7.5 untuk menyediakan pengguna dengan pengalaman yang lebih yang mendalam.

Di samping itu, Windows Mobile 7.5 juga mempunyai ciri Internet Sharing untuk pengguna menyimpan maklumat ke pelbagai peranti mereka yang berkaitan di mana-mana, pada bila-bila masa, menawarkan pengguna pengalaman yang melayari lancar dan berterusan yang mewah di seluruh platform dan alat-alat tertentu.

Apps adalah ciri utama untuk pengalaman dalam telefon pintar, oleh itu, Windows Mobile 7.5 mengambil sebahagian daripada pengalaman pengguna selangkah ke hadapan. Apps disematkan ke skrin Start yang dapat mempamerkan kemaskini secara langsung dan membenarkan pengguna untuk mengemaskini dengan hanya sepintas lalu. Fungsi terbina dalam carian di Window Mobile 7.5 juga menghubungkan ke aplikasi untuk membuatkan carian lebih mudah dan lebih kaya yang membolehkan pengguna untuk mengetahui lebih lanjut dan lebih cepat untuk sesuatu perkara.

Pengguna dengan mudah mencari kedai-kedai, restoran, acaran hiburan, kemudahan setempat dan sebagainya dengan aplikasi Local Scout. Windows Mobile 7.5 menjadikan internet bukan sekadar pelayar dengan kemasukan Internet Explorer 9 yang pantas untuk menyampaikan laman web yang mewah dan indah. Telefon Windows 7.5 juga akan menampilkan SkyDrive, storan berasaskan cloud Windows Live untuk memuat naik, berkongsi dan mengedit dokumen-dokumen dan fail Microsoft Office, gambar-gambar dan video iaitu kemudahan yang benar-benar mudah alih.

Windows Mobile 7.5 akan menemui pengguna tidak lama lagi di negara ini.

Apa komen anda?