Siri Baru Sony VAIO Z Kukuh, 2 x Grafik

Share Button

Sony memperkenalkan siri baru VAIO Z, iaitu laptop yang menggabungkan gaya ultra dan bahan binaan fiber karbon premium dengan tidak berkompromi terhadap spesifikasi dan ciri-ciri produktiviti inovatif. Ia hanya seberat lebih kurang sekilogram, Siri VAIO Z daripada Sony dicipta khas untuk profesional mudah alih yang menuntut prestasi mutlak dan mobiliti.

Sama ada mereka di pejabat atau di jalan raya, notebook ini memang sesuai (lihat saja harganya nanti) bagi kelas perniagaan yang terkemuka membantu menuntut pengguna bekerja dengan lebih cekap dengan kuasa pengkomputeran.

Nipis, ringan, berkuasa

VAIO Z seberat hanya 1,165 kg dan sangat nipis iaitu 16.65 mm. Resolusinya paparan penuh HD dengan kemasan anti gelas berkilat memberikan imej yang sangat indah dengan warna-warna terang yang meliputi 96% warna gamut (julat keseluruhan jenis warna yang boleh dipaparkan pada komputer) Adobe RGB.

Ia juga dilengkapi dengan pemproses generasi ke-2 Intel Core I7 dan kelajuan tinggi SSD RAID 0, yang menawarkan operasi yang amat pantas. Lebih-lebih lagi dengan Quick Boot menjimatkan masa berharga apabila anda sedang kelam kabut dalam urusan seharian, memuatkan Windows Genuine 7 Professional dalam kira-kira 15 saat. Tetapi tidak kurang pentingnya ialah bahawa semua ini telah dimasukkan ke dalam notebook berprofil nipis.

Kuasa dek media


Prestasi VAIO Z bergantung kepada kuasa dek media unik, iaitu stesen dek bahawa hubungan dengan VAIO melalui kabel optik. Port ini digunakan melampirkan peranti USB yang biasa untuk VAIO apabila ia tidak berlabuh. Ia dibekalkan sekali dengan reka bentuk yang bergaya, dan juga susun atur bebas.

Mempunyai pemindahan data kelajuan tinggi I / O yang berasaskan kepada senibina nama kod ‘Light Peak’. Dek media tambahan ini memberikan kuasa meningkatkan prestasi grafik tambahan di samping menyediakan pelbagai pilihan penyambungan dan slot Blu-ray.


Ia mempunyai AMD Radeon HD 6650M dengan jenis VRAM 1GB terbina dalam. Ia pemecut grafik berprestasi tinggi menjamin hasil yang tajam dan licin dari CAD 3D sehinggalah permainan.

Dengan dek media ditambah, VAIO Z boleh menguruskan empat paparan (termasuk skrin notebook) melalui HDMI atau pelabuhan output VGA. Dalam konfigurasi ini, VAIO Z membuat pilihan yang menarik untuk reka bentuk, kewangan dan profesional yang perlu bekerja merentasi beberapa skrin serentak.


Jangka hayat bateri bertambah dua kali dengan Lapisan Bateri


VAIO Z menawarkan 6.5 jam penggunaan berterusan namun dengan melampirkan bateri nipis seakan kertas nipis bersaiz kertas A4, hayat bateri akan dilanjutkan hingga 13 jam, untuk mendapatkan lebih daripada kerja. Lapisan Bateri boleh dikenakan secara berasingan dari PC dan ditambah tanpa mengeluarkan bateri dalaman. Bentuk rata yang membuatkannya seolah tidak kelihatan untuk kemudahan mobiliti yang lebih besar dan memudahkan operasi.Reka bentuk ‘hexa-shell’ dan kukuh

VAIO Z mengambil gaya canggih Sony baru, dengan satu badan yang ‘penuh-rata’ dan penutup paparan yang direka dalam fiber karbon yang ringan. Kedua-dua siri VAIO Z dan dek media mempunyai kelebihan reka bentuk heksagon yang unik, memperlihatkan laptop yang unik di samping memperkukuh ketahanan.

VAIO Z menyampaikan pengalaman komunikasi yang lebih mewah. Fon kepala digital akan membiarkan anda mendengar muzik tanpa gangguan. Pembentukan mikrofon dan kamera web HD dikuasakan teknologi Exmore memastikan komunikasi yang lebih jelas. Di samping itu, papan kekunci Backlit secara automatik menerangi apabila sensor mengesan bahawa bilik itu terlalu gelap.


Siri VAIO Z baru 2011 ini boleh didapati daripada akhir bulan Julai 2011 dengan harga lebih kurang RM8,999.

Apa komen anda?